nemůžu souhlasit s kolegy v tom, že Windows Defender je špatný, myslím, že se tady hází do jednoho koše více verzí Windows Defenderu, který prošel od svého uvedení velkými změnami - od čistě antispyware/antimalware řešení ve Windows XP/Vista/7 do plnohodnotného antiviru ve Windows 8/8.1/10, trošku mě mrzí, že se tady vyslovují názory na historické (a zcela odlišné) verze Defenderu, tak jako by se jednalo pořád o stejný produkt
moc nechápu, proč Microsoft nechal i v posledních verzích Windows produktu jméno Windows Defender, už kvůli jeho špatné pověsti z minulosti, kdy byl Defender samotnými vývojáři považován za okrajový produkt, pro zabezpečení pc sami doporučovali použít produkt třetí strany, situace se ale změnila a z dříve čistého antispware řešení se z Windows Defenderu stal plnohodnotný antivir
i z testů vychází, že si nový Windows Defender nevede vůbec špatně - podle posledního testu na stránce
av-test.org pod Windows 8/8.1 dosáhl 15,5 bodů z možných 18, porazil polovinu konkurence, dosáhl dokonce lepšího výsledku než produkt ESETu, který mám dlouhodobě zařazený na špici, v
testu pod Windows 10 dosáhl 14 bodů, taky žádný propadák (pozn. zařazení Windows Defenderu na konci tabulky neznamená jeho umístění v testu ale to, že je Windows Defender pořád označován jako základní av řešení)
lze tedy Windows Defender doporučit? i přes dobré výsledky v testech poslední doby vše ukáže čas, jak si Defender povede dále, jako domácí uživatel bych pořád volil Avast nebo Aviru, nepřijde mi ale fér označovat současnou verzi Defenderu jako propadák a produkt, na který se nedá spolehnout, v kombinaci s dalším nastavením Windows a selským rozumem při používání pc to není špatné řešení, je zdarma a k dispozici ihned po nainstalování OS