Odvirování PC, zrychlení počítače, vzdálená pomoc prostřednictvím služby neslape.cz

Pravděpodobný vir nebo falešný antivir v mobilu

Máte problém s virem? Vložte sem log z FRST nebo RSIT.

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Pokud chcete pomoc, vložte log z FRST [návod zde] nebo RSIT [návod zde]

Jednotlivé thready budou po vyřešení uzamčeny. Stejně tak ty, které budou nečinné déle než 14 dní. Vizte Pravidlo o zamykání témat. Děkujeme za pochopení.

!NOVINKA!
Nově lze využívat služby vzdálené pomoci, kdy se k vašemu počítači připojí odborník a bližší informace o problému si od vás získá telefonicky! Více na www.neslape.cz
Odpovědět
Zpráva
Autor
vlazy
Návštěvník
Návštěvník

Pravděpodobný vir nebo falešný antivir v mobilu

#1 Příspěvek od vlazy »

Nějakou dobu mi občas mobil hlásí, že byly detekovány nějaké potenciální viry. Jedná se o mobil Sony Ericsson XPeria Neo V s Androidem 4.0.4. Nejdříve se zobrazí toto
Obrázek
a když stisknu OK tak se spustí nějaká analýza s tímto výsledkem
Obrázek
Vypisuje to, že bylo nalezeno 11 možných virů. V mobilu mám Zoner AntiVirus Free a když v něm nechám oskenovat telefon a kartu SD tak mi to žádné viry nenalézá. Podle článku "Falešné antiviry už i pro chytré telefony" usuzuji, že by to s tím mohlo nějak souviset a může se jednat o nějaký takový falešný antivir. Nyní je otázkou co to konkrétně je, jak a odkud se to do mého mobilu dostalo a jak se toho bezpečně zbavit tak aby mne to neobtěžovalo? Aplikace do mobilu stahuji převážně z Google play a tam by snad mělo být vše bezpečné a dostatečně prověřené.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10

corpop
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

Re: Pravděpodobný vir nebo falešný antivir v mobilu

#2 Příspěvek od corpop »

Z největší pravděpodobností to bude reklama nějaké free aplikace.
Bylo by dobré, kdyby jsi nahodil screen všech naistalovaných aplikací.

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#3 Příspěvek od vlazy »

corpop:
Nějaká reklama to může být. Mne to ale na reklamu příliš nevypadá. S takovou reklamou která se takto chová jsem se ještě nesetkal. Spíše mi to připadá, že je to asi pokus o zblbnutí mne abych si tím do mobilu stáhnul a nainstaloval nějaké nežádoucí svinstvo, pokud už to co se mi zobrazuje není něčím takovým (např. virem).
Jinak co myslíš tím screenem všech nainstalovaných aplikací?
Z jiného fora mám informaci, že to údajně bylo naposledy v této aplikaci, ale tu v mobilu nemám. Mám tam jiné podobné.
Nyní mne hlavně zajímá jak to z mobilu bezpečně odstranit. Předpokládám, že s tím možná může být problém. S mobilními viry není až tolik zkušenosti a zde ve fóru se řeší hlavně viry počítačové. Nerad bych do mobilu nějak neuváženě zasahoval, protože se v tom příliš nevyznám a nadělal si tak více škody než užitku nebo nějaké další problémy.

corpop
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#4 Příspěvek od corpop »

:arrow: Podle mne to na vir nevypadá, bude to nějaká aplikace s nežádoucí reklamou, která otravuje.

:arrow: Stahuješ i z nepodepsaných zdrojů, tj. stahování aplikací např. z uloz.to apod.? Tady je velká pravděpodobnost nákazou. Doporučuji si při instalaci přečíst oprávnění, čtení sms atp. Není třeba aplikace co bez vědomí zasílá SMS

:arrow: Pokud chceš si být jistý a nevadí ti, že příjdeš o aplikace, můžeš dát FACTORY RESET. To jen pokud by jsi chtěl, pak bych podrobněji poradil.

:arrow: A hlavně nestahovat, velmi podezřelé je to, že stránka je v provozu 2 měsíce, vydělává si pomocí reklam, nefunguje, a navíc má chybu :D SATŽENÍ.

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#5 Příspěvek od vlazy »

corpop píše: :arrow: Stahuješ i z nepodepsaných zdrojů, tj. stahování aplikací např. z uloz.to apod.? Tady je velká pravděpodobnost nákazou.
Ne, z těchto zdrojů nestahuji. Stahuji z Google play, ale jinde jsem četl, že se tam tomu údajně příliš věřit nedá a je tam hodně aplikací s podobným balastem.
corpop píše:Doporučuji si při instalaci přečíst oprávnění, čtení sms atp. Není třeba aplikace co bez vědomí zasílá SMS
To je sice pravda a nerad bych aby mi některá aplikace bez vědomí odesílala SMS. To oprávnění číst SMS je ale v mnoha aplikacích a tak bych mnohé zajímavé a užitečné nemohl do mobilu instalovat. Nevím, ale předpokládám, že to oprávnění číst SMS není vždy kvůli možnosti aplikace zasílat SMS bez vědomi, ale možná také i k něčemu jinému.
corpop píše: :arrow: Pokud chceš si být jistý a nevadí ti, že příjdeš o aplikace, můžeš dát FACTORY RESET. To jen pokud by jsi chtěl, pak bych podrobněji poradil.
To ani nevím co to je. Přijít o aplikace bych také příliš nerad.
corpop píše: :arrow: A hlavně nestahovat, velmi podezřelé je to, že stránka je v provozu 2 měsíce, vydělává si pomocí reklam, nefunguje, a navíc má chybu :D SATŽENÍ.
Z takových stránek nestahuji. Stahuji z Google play. To co mne v mobilu obtěžuje jsem si určitě vědomě odnikud nestáhnul a nainstaloval. Nevím jak nebo odkud se mi to svinstvo do mobilu dostalo.

corpop
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#6 Příspěvek od corpop »

Záleží pouze na vlastníkovi co si chce nechat nainstalovat.

Pokud nechceš přijít o aplikace, tak odstraň to co nepotřebuješ.

Toto vyskočí pouze pokud zapneš internet?

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#7 Příspěvek od vlazy »

corpop píše:Záleží pouze na vlastníkovi co si chce nechat nainstalovat.
Tosvinstvo jsem si určitě do mobilu chtěně a vědomě nenainstaloval. :( Ono se mi to ani nezobrazuje nikde mezi nainstalovanými aplikacemi a tak ani nevím co a odkud bych měl odinstalovat.
corpop píše:Pokud nechceš přijít o aplikace, tak odstraň to co nepotřebuješ.
Některé aplikace které až tak nutně nepotřebuji bych sice odinstalovat mohl, ale spíše bych si je v mobilu rád ponechal. Neinstaluji do mobilu nic jen tak z blbosti pouze proto aby mi to v něm pouze zabíralo místo.
corpop píše:Toto vyskočí pouze pokud zapneš internet?
Ano, vyskakuje mi to prozatím pouze při zapnutém internetu, ale ne vždy a ne hned po zapnuti internetu. Možná je to závislé na spuštění některých aplikaci, ale to nemohu potvrdit.

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#8 Příspěvek od vlazy »

Měl jsem podezření na aplikaci Polska TV (sledování polských televizi) a tak jsem tuto aplikaci odinstaloval a uvidím zda to pomohlo z mobilu odstranit zároveň i to svinstvo a bude klid. Dnes kdy jsem tuto aplikaci zkoušel tak mi to svinstvo zobrazila vždy při každém spuštěni. Předtím dříve mi to udělalo i několikrát v MX Playeru při přehrávání videa z SD karty.

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#9 Příspěvek od vlazy »

Tak jsem si myslel, že s tím bude už klid a že to mám vyřešené, ale ono to svinstvo se mi dnes ráno opět objevilo v MX Playeru při sledování TV NOE z internetu tak jak je vidět na obrázku.
Obrázek
Po klepnutí na to následuje to stejné jako na obrázcích v mým prvním příspěvku.
Zoner AntiVirus mi nic nežádoucího nenašel a tak jsem ho vyměnil za AVG, ale ani tento antivir nic nenalézá. Nalézt kde se to svinstvo v mobilu usadilo asi nebude snadné. Antiviry nic nenalézají a tak to svinstvo asi jen tak jednoduše a bezpečně z mobilu nepůjde odstranit. Trochu jsem hledal v internetu nějaké informace ohledně toho, ale nic se mi nepovedlo vygooglit. Ono viry v mobilu asi nejsou až tak běžné jako v počítačích a tak je o nich i málo informaci a málo konkrétních zkušenosti s nimi a jejích odstraňováním.

corpop
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#10 Příspěvek od corpop »

Někde jsem se dočetl, že to je jen reklama. Upozorňuje na stáhnutí programu, který je OK. Tento problém jsem řešil s kamarádem a pomohlo vyčištění přebytečných složek. I když se aplikace odinstaluje zůstane tam nějaký zbytek. AVG pomůže, dá se k němu stáhnout cleaner.

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#11 Příspěvek od vlazy »

corpop:
Taky jsem se dočetl, že je to asi pouze reklama a asi to bude i pravda i když si tím nejsem zcela 100% jisty. Pokud je to skutečně pouze reklama tak je to hodně naivní vtip který asi nemá příliš za úkol něco reklamovat, ale spíše vyděsit lidí tím, že mají zavirovaný mobil.
Prozatím mám už delší dobu (asi 2 měsíce) s tím klid a neobjevuje se mi to už a tak snad mi to už dá pokoj a nezačne mne to zase někdy obtěžovat.

corpop
Vzorný návštěvník
Vzorný návštěvník

#12 Příspěvek od corpop »

Reklama na 360 security antivir. Podle mne porušili inzertní pravidla.

vlazy
Návštěvník
Návštěvník

#13 Příspěvek od vlazy »

Pokud je to skutečně reklama tak nedokážu posoudit jestli porušili inzertní pravidla, ale etiku a morálku určitě ano. Možná by se mohlo jednat i o trestní čin šíření poplašné zprávy nebo něco takového.

Odpovědět